PARADOKS NEDÄ°R?
"BildiÄŸim bir ÅŸey varsa o da hiçbir ÅŸey bilmediÄŸimdir."
Türk Dil Kurumu'nda tanımlandığı üzere 1. anlamında: Aykırı düÅŸünce, 2. anlamında: ÇeliÅŸki, 3. anlamında ise: Felsefi düÅŸünceler arasında tartışmaya açık, kesin bir yargı içermeyen karşılık anlamlarına gelmektedir. Türkçe'ye Fransızca "paradoxe" kelimesinden türeyip girmiÅŸtir. Türkçe'deki karşılığı "yanıltmaç" veya "çatışkı"dır. Köken olarak Yunanca "paradoksos" kelimesi yani "karşıt-çeliÅŸen"dir.
Resmi tanımlamalarda görüldüÄŸü üzere paradoks, düÅŸünüldüÄŸünde bazen eÄŸlenceli bir konu olabilmektedir. Hatta bilmece gibi eÄŸlenme amacıyla oluÅŸturulmuÅŸ birçok paradoks mevcuttur. Üzerinde kafa yorulduÄŸunda aslında çok geniÅŸ bir konu olan paradoks'un ele alındığı birçok yaratıcı film çekilmiÅŸtir.
Bunlardan en güncel olanı Kader (Predestination) adlı filmdir. AÅŸağıdaki tanımlamalarda da görüldüÄŸü gibi ilgi çekici bir konu olan paradoks kavramının konu edildiÄŸi filmler genelde izleyicinin "beyin yakan film" olarak tabir ettiÄŸi türde filmlerdir.
Paradokslar kendiliÄŸinden de oluÅŸabilir bir kiÅŸi tarafından söylemlerle de oluÅŸturulabilir. Birçok kiÅŸinin bildiÄŸi ünlü paradokslar vardır. Bu içerikte, bilinen ve bilinmeyen paradokslara deÄŸineceÄŸim.
Paradoksla ilgili örnekler için buraya tıklayın.