
Mustafa KOÇ Yazarın Tüm Yazıları
ÖZGEÇMİŞ Antalya Manavgat Ahmetler doÄŸumluyum. İlkokulu orada okudum. Aksu İlköÄŸretmen Okulunu bitirdikten sonra 4 yıl ilkokul öÄŸretmenliÄŸi ve okul yöneticiliÄŸi yaptım. Daha sonra girdiÄŸim sınavları kazanarak Ankara Gazi EÄŸitim Enstitüsü EÄŸitim (Pedagoji) bö...

"YETENEKSİZ" SINAV SİSTEMLERİYLE
NELER KAYBETTİK?
NELER KAYBETTİK?
"Ispartalı Çoban Sülü'nün CumhurbaÅŸkanı olabildiÄŸi bir Türkiye yok artık."
(Daha önce hiçbir yerde gündeme gelmeyen bir koyu ilk kez burada burada anlatmak istedim.)
EÄŸitim Sistemi DüÅŸünen Çocuklar Yaratmalı
1990'lı yıllara kadar; Üniversiteye, Fen Liselerine ve Anadolu Liselerine giriÅŸ sınavlarının yarısı Genel Yetenek sorularıydı. öylece öÄŸrencinin sadece bilgiye dayalı öÄŸrenmeleri deÄŸil akademik baÅŸarı gücünün ve zihinsel becerilerinin de ölçülmesi amaçlanıyordu. Nitekim o yıllarda Üniversiteye ve sınavla girilen okullara “ezberleyen” deÄŸil, düÅŸünen, baÅŸarılı çocuklar yerleÅŸiyordu. Çünkü
bu sistem özellikle kırsaldaki ve yoksul kesimdeki çocuklara nispeten bir fırsat eÅŸitliÄŸi saÄŸlıyordu.
Daha sonra ne olduysa Genel Yetenek sınavları kaldırıldı ve ezber bilgiyi ölçen, çocukları acımasızca sıralayan bir test sistemi getirildi. Ondan sonra da sürekli deÄŸiÅŸtirilen bir sınav ve yerleÅŸtirme sistemiyle karşı karşıya kaldık. Sınav odaklı sistem ise dershaneler, test kitapları ve özel ders furyasıyla büyük bir rant alanı,
büyük bir sektör yarattı. 70 yıldır söylenen “dershaneleri kapatıp sınavları kaldıracağız” sözleri çoktan unutuldu. Åžimdi artık eskisinden daha çok merdiven altı kurs ve dershane var. Neredeyse apartman katları tabelasız, denetimsiz kurs merkezleriyle dolup taşıyor. Adeta sistem bu amaçla deÄŸiÅŸtirilmiÅŸ gibi, çocuklar
yine kurstan kursa, dershaneden dershaneye koÅŸuyor. Devlet sözüm ona ders kitaplarını parasız verse de devlet okullarındaki öÄŸrenciler bile yardımcı test kitapları almak zorunda kalıyor. Zaten hiçbir özel okul da bu kitapları kullanmıyor.
Sınavlar elbette olacak, sınavsız, ölçmesiz eÄŸitim olmaz. Ancak Genel Yetenek sorularının kaldırılması, sadece bilgiye dönük becerilerin ölçüldüÄŸü bu test sistemi, eÄŸitimde iki büyük ve olumsuz sonuç doÄŸurdu:
“Ezberci eÄŸitim zihinsel soykırımdır” diyen eÄŸitimciler haklı mı çıkıyor.
Birincisi; bu sistem Genel Yetenek testlerini kaldırarak baÅŸarılı, yoksul aile çocuklarının da kısmen sistemden yararlanabildiÄŸi avantajı ellerinden aldı. Çünkü okul eÄŸitiminden bağımsız olarak zekası ve düÅŸünme becerileriyle kendilerine bir yol açabilmek ezberci eÄŸitim sistemiyle mümkün deÄŸil.
İkincisi de muazzam bir test ve yayın sektörü yaratarak yine yoksul kesimlere büyük zarar verdi. Kısaca Türkiyedeki eÄŸitim ve sınav sistemi artık belli bir gelir düzeyinin üstündeki yurttaÅŸların çocuklarının yararlanabileceÄŸi bir sisteme dönüÅŸtü. Åžimdi siz isterseniz parayı verip özel üniversitelerden mühendis, hukukçu hatta doktor diplomaları alabilirsiniz.
Bu duruma bakınca devletin bizim kuÅŸağın eÄŸitimine verdiÄŸi desteÄŸin ne kadar deÄŸerli olduÄŸu daha iyi anlaşılıyor. Oysa 1990 önceki sınav sisteminde okullar arasındaki eÅŸitsizliklerden zarar gören öÄŸrenci Genel Yetenek sınavlarıyla kendini gösterebiliyor, daha yüksek puanlar alabiliyordu.
Türkiye'nin içine düÅŸtüÄŸü yeni ekonomik ve sosyal durumlardan dolayı eÄŸitimde çok önemli dönüÅŸümler gerçekleÅŸtirmek zorundayız. Devletin asıl görevlerinden biri olan eÄŸitim konusunda okullaÅŸma, öÄŸrenci yurtları, öÄŸretmen yetiÅŸtirme sistemi ve çaÄŸa uyan bir müfredat geliÅŸtirme yanında parasız yatılı okullar yeniden açılmalı, Genel Yetenek testleri yeniden sınav sistemine konmalıdır.
Yoksa Ispartalı “Çoban Sülü”nün CumhurbaÅŸkanı olabildiÄŸi bir Türkiye yok artık.
www.mkoc.net