Mustafa KOÇ Yazarın Tüm Yazıları
ÖZGEÇMÄ°Åž Antalya Manavgat Ahmetler doÄŸumluyum. Ä°lkokulu orada okudum. Aksu Ä°lköÄŸretmen Okulunu bitirdikten sonra 4 yıl ilkokul öÄŸretmenliÄŸi ve okul yöneticiliÄŸi yaptım. Daha sonra girdiÄŸim sınavları kazanarak Ankara Gazi EÄŸitim Enstitüsü EÄŸitim (Pedagoji) bö...
ÖÄžRETMENLÄ°K NE HALE GETÄ°RÄ°LDÄ°
ÖÄŸretmen Okulunu bitirken haziran ayı boyunca bütün derslerden bitirme sınavlarına giriyorduk. Okuldan 30 Haziranda mezun olmuÅŸ, temmuz içinde atamalarımız yapılmış, 1 AÄŸustosta da ilk aylığımızı almıştık.
Bizler mutlu öÄŸretmenlerdik. Çünkü o zaman öÄŸretmen, toplumun en itibarlı kiÅŸisiydi. Devlet, öÄŸretmenine deÄŸer veriyordu. Çünkü öÄŸretmene verilen deÄŸer, eÄŸitime ve bu ülkenin çocuklarına verilen deÄŸeri gösteriyordu.
Bir de bugüne bakalım.
Åžimdi birçok okulda sözleÅŸmeli öÄŸretmen çalışırken elinde diploması olan yüz binlerce öÄŸretmen, atama bekliyor. Ya KPSS ya da mülakat engeliyle atanamayan öÄŸretmenlerin birçoÄŸu pazarcılık, kuryecilik yapıyor. Ä°ÅŸte görünen o ki atanamayan öÄŸretmenler mutsuz.
Ya atananlara ne demeli?
“En yüksek maaşı öÄŸretmenlere vermeliyiz” diye yola çıkan Cumhuriyetin öÄŸretmenleri ÅŸimdi ekonomik sıkıntı içinde olduklarını haykırıyorlar. Özel okul öÄŸretmenlerinin çoÄŸunluÄŸu ise asgari ücrete yakın bir ücretle çalışıyor.
Bütün bunlar yetmiyormuÅŸ gibi halen bir devlet okulunda görevli öÄŸretmenler ise ÅŸimdilerde sınava çaÄŸrılıyor. Meclise sunulan ‘ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu' yasalaşırsa öÄŸretmenlerin bu “Kariyer Basamakları Sınavı”na alınacak. Bu sınavlara hazırlık için reklam veren dershaneler bile var.
Diplomalarını alıp mimar, doktor, hakim, avukat ya da mühendis olanlar, meslekteyken sınavdan geçiriliyor mu? Ama öÄŸretmenlik mesleÄŸi o hale getirilmiÅŸ ki ellerindeki diplomalara karşın ülkenin en büyük meslek grubu, yani sınav yapan öÄŸretmenler sınava zorlanıyor. Bu sınavlarla bazı öÄŸretmenlere baÅŸöÄŸretmenlik de verilecekmiÅŸ. Buna karşılık sosyal medyada bazı öÄŸretmenlerin; “Bu ülkenin bir tek baÅŸöÄŸretmeni var” demesi de çok anlamlı geldi.
Ä°lköÄŸretim MüfettiÅŸliÄŸi kurumu kaldırıldığı için artık denetlenmeyen ve deÄŸerlendirilmeyen bir eÄŸitim sistemi var. Buna karşın öÄŸretmenlik mesleÄŸi sınava sokularak eÄŸitime yeni bir sorun daha ekleneceÄŸe benziyor. Ezber bilgilerin sorulacağı sınavlarla, mülakatlarla baÅŸöÄŸretmen olunur mu? ÖÄŸretmen, yaptıklarıyla, ürettiÄŸi projelerle, okuduÄŸu eÄŸitim kitaplarıyla ve eÄŸitime yaptığı katkıyla deÄŸerlendirilmeli. Bu sınavlar okullarda öÄŸretmenler arasında huzursuzluklara, ayrımcılığa ve bir anlamda bölünmelere yol açabilir.
Bugün televizyonda bir öÄŸretmen sendikasının ÖÄŸretmenlik Meslek Kanunu'nun geri çekilmesi ve Kariyer Basamakları Sınavının yapılmaması istemiyle yaptığı yürüyüÅŸü izlerken bunlar aklıma geldi ve bizim kuÅŸağın öÄŸretmenlerinin, Türkiye'nin altın yıllarında öÄŸretmenlik yaptığını anladım.
Sokaklara bakınca anlaşılıyor ki çalışan öÄŸretmenler de mutsuz.