
DERSİMİZ TÜRKÇE
Anadolu Liseleri Sınavlarına 5. sınıfta girilen yıllarda GüneÅŸ Dershanelerinde uzun yıllar Türkçe derslerine girdim. Bu yıllardaki sınıf içi deneyimlerimi 1992 yılında kitplaÅŸtırarak bastırdım. Dersimiz Türkçe kitabı, Milli EÄŸitim Bakanlığı Talim Terbiye Dairesi tarafından okullarda yardımcı ders kitabı olarak okutulmasını onayladı.
Antalyadaki ilkokullarda öÄŸretmenler Türkçe derslerinde bu kitabı kullandı. Çünkü bu kitap, Türkiye'de ilk kez kavram eÄŸitimi yöntemiyle etkinlikli ders kitabı özelliÄŸi tasıyordu. Bu kitabın bir özelliÄŸi de ilk kez bir ders kitabında Nazım Hikmet'İn bir ÅŸiirine de yer verilmesiydi. Yani bir bakıma Nazım Hikmet ilk kez Milli EÄŸitim Bakanlığı onayıyla ders kitabına giriyordu. Çünkü "Memleket" ÅŸiirini okuma patrçası olarak koymuÅŸtum.
Dershanedeki derslerimizi de bu kitapla yapıyorduk. ÖÄŸrencilerimiz sonraki yıllarda üniversite sınavlarına girerken bile 5. sınıfta bu kitapla aldıları temelden çok yararlandıklarını söylemeye baÅŸladılar. "Hocam ben üniversiteye GüneÅŸ'te aldığım derslerle girdim" diyenler bile oldu.
İkinci baskısı da yapılan Dersimiz Türkçe kitabını, Anadolu Liseslerine giriÅŸ sınavlarıı ilkokul 5. sınıftan, ortaokul 8. sınıfa alınıncaya kadar okuttuk. Çünkü temel eÄŸitimin 12 yıla çıkarılmasıyla alınan bu karar aslında eÄŸitim hayatımıza çok büyük bir katkı yapamadı. Daha sonra Türkçe dersi müfredatında sürekli yaplan deÄŸiÅŸikliklerle dersin içeriÄŸi boÅŸaltıldı. Dİlbilgisi öÄŸrenmek ve öÄŸretmek adeta gereksiz bir çabaymış gibi algı yaratıldı. Sınavlarda da hemen hemen dilbilgisi sorularına yer verilmemeye baÅŸlandı. Bu nedenle 1990'larda ilkokul 5. sınıflara verdiÄŸimiz bu dersler artık ancak ortaokullarda okutulacak duruma geldi.
Dersimiz Türkçe'yi yeniden düzenleyerek her çocuÄŸun Türkçe baÅŸvuru kitabı olacak ÅŸekilde yeniden bastırmayı düÅŸünüyorum.
Bu deneyim kiÅŸisel olarak bana da çok ÅŸey kazandırdı. Hem bilgilerim geliÅŸti hem de gururlandım.
Dersimiz Türkçe 5
1. Basım 1992
2. Basım 1994