
"KELİME HAZİNEM" KİTABIMIZ BİTİYOR
Uluslararası PISA sınavlarında Türk çocuklarının okuduÄŸunu anlama konusunda düÅŸük puan aldığı biliniyor. Yerli ve yabancı uzmanlara göre bunun nedeni ilköÄŸretim dönemindeki "kelime daÄŸarcığı" eksikliÄŸi. Buna bir de kitap okumaya fazla meraklı olmadığımızı da eklersek durumu daha kolay anlayabiliriz.
Türkiyedeki ilköÄŸretim kitaplarında kullanılan sözcük sayısının 3.000 ile 4.000 arasında olduÄŸu halde eÄŸitimde ileri gitmiÅŸ ülkelerde bu sayının 7.000’leri aÅŸtığını okumuÅŸtum. Okuma alışkanlığı fazla yüksek olmayan bir toplumda kelime hazinesinin de düÅŸük olacağını anlamak sanırım pek de zor olmaz. Sokaktaki insanın anlaÅŸmak için 300-400 kelimeye ihtiyacı olduÄŸu biliniyor ancak akademik okul ve eÄŸitim çalışmaları için çok sözcük bilmeye ihtiyaç olacağını söylemeye gerek yok.
Yıllarca Türkçe dersi okutan bir eÄŸitimci olarak benim de buna benzer gözlemlerim var. Pandemi döneminde ve okul iÅŸini bırakınca bu konu üzerine yoÄŸunlaÅŸma fırsatı buldum. İşte bu dönemde hazırladığım KELİME HAZİNEM adlı çalışmayı hemen hemen tamamladım. Öyle sanıyorum ki bu amaçla ve bu ölçekte bir çalışma Türkçede ilk kez yapılıyor. Bu kitaplarda; eÄŸlenceli etkinliklerle öÄŸrencinin söz daÄŸarcığını geliÅŸtirmek için yeni bir yöntem denemek istedim. Umarım amacına ulaşır.
“BiliÅŸsel Algı ve Anlam ÇaÄŸrışımı” olarak adlandırdığım bu yöntem, öÄŸrencilerin harf, hece ve sözcüklerle daha yakın olarak “kelime hazineleri”nin geliÅŸmesine yardımcı olacaktır.