SBS GELDÄ° HOÅž GELDÄ°!
Milliyet Egitim / 30 Mart 2008 Yazısı
Mustafa KOÇ / Antalya GüneÅŸ Dershaneleri Kurucusu
Milli EÄŸitim Bakanlığı, sınav sisteminde çok ciddi deÄŸiÅŸiklikler yaptı. Artık Anadolu ve Fen Liselerine tek sınavla girilmeyecek. OKS son kez bu yıl yapılacak ve yerine SBS (Seviye Belirleme Sınavı) geliyor. Bu deÄŸiÅŸiklikle artık liselere bir tek sınavla deÄŸil üç ayrı sınavın ortalamasıyla girilmesi kararlaÅŸtırıldı.
Milli EÄŸitim Bakanlığı, ortaöÄŸretime geçiÅŸte, “bilgiyi tek bir sınavla ölçmek yerine, sürece dayalı ve yıllara yayılan seviye ve performans ölçümleriyle alınacak puanların temel alınacağı” bir uygulamaya geçiyor. Bu sürece göre öÄŸrencilerin hangi liseye girebileceÄŸi, ilköÄŸretim 6, 7 ve 8. sınıflardaki okul ve SBS baÅŸarı ortalamalarıyla belirlenecek.
OKS Çok EleÅŸtiriliyordu
OKS ciddi ÅŸekilde eleÅŸtiriliyordu. Bütün ilköÄŸretim müfredatının yükünün, 8. sınıftaki sınava yığılması ve öÄŸrencilerin bir tek sınavla deÄŸerlendirilmesi haksızlık olarak nitelendiriliyor; sınav döneminde birçok öÄŸrencinin okul derslerine daha az ilgi gösterdiÄŸi öne sürülüyordu.
Yapılan deÄŸiÅŸiklik, özellikle sözü edilen sakıncaları gidermeyi amaçlıyor. Ancak yeni sistemle ilgili eleÅŸtiriler de az deÄŸil. “Eskiden bir sınav vardı; ÅŸimdi üç oldu.” diyenler çoÄŸunlukta. Böyle düÅŸünenler genellikle sınav sözcüÄŸünden hoÅŸlanmayanlar. Sınav sistemine tepki göstermek için sınav düÅŸmanlığı yapmak hiç doÄŸru deÄŸil. Unutmayalım, sınavsız eÄŸitim olmaz. Dünyanın her tarafında eÄŸitimin olduÄŸu yerde ölçme, deÄŸerlendirme ve sınavlar mutlaka olacaktır. Hele hele tercih edilen okulların kontenjanları yeteri kadar artırılmıyorsa zorunlu olarak bir seçme ve sıralama yapılacaktır.
Sınav Gerilimi Üç Yıla Yayılacak
Yeni sistemle baÅŸarıyı, üç yılın ortalamasına göre deÄŸerlendirmek, OKS’den daha adil bir uygulama olacak. Böylece SBS, OKS’deki ağır sınav gerilimini üç yıla yayarak öÄŸrencileri rahatlatacaktır. DiÄŸer yandan az da olsa okul baÅŸarısının puanları etkilemesi, okullun ağırlığını artırmaya ve okul derslerini ciddiye almaya yardım edecek. SBS’de her yıl sadece o yılın konularından sorular gelecek olması da öÄŸrenciler için kolaylık olacak.
Bütün bunların yanında SBS’nin de tartışılacak yönleri yok mudur? Özellikle Ä°ngilizce dersinin bu sürece katılması çok eleÅŸtirildi. Ancak katsayı farklılıklarıyla, Ä°ngilizce’nin sınav sonucuna etkisi kısmen dengelendi.
Derslerin Katsayıları Farklı
ÖÄŸrenciler 6'ncı sınıfta 80 soru yanıtlarken, 7'nci sınıfta 90, 8'inci sınıfta 100 soru yanıtlayacak Testlerin ağırlık katsayıları ise Türkçe ve Matematik testlerinde 4; Fen ve Teknoloji ile Sosyal Bilgiler testlerinde 3; Yabancı Dil testinde ise 1 olacak. Bu durumda öÄŸrencilere okulda ders saati sayısı fazla olan ve SBS’de katsayısı yüksek olan derslere ağırlık vererek çalışmalarını, önermeliyiz. Özellikle Türkçe ve Matematik puanı yüksek olan öÄŸrencilerin sınav kazanma ÅŸanslarının artacağını onlara söyleyebiliriz.. Ancak daha yüksek puan alabilmek için de bütün dersleri ciddiye almaları gerektiÄŸi bilinmelidir.
Davranış puanı ile okul notlarının adil olmayacağı konusunda da eleÅŸtiriler oldu. Özellikle sınıf notlarının öÄŸretmenden öÄŸretmene deÄŸiÅŸebileceÄŸi yönünde görüÅŸler dile getirildi. Oysa bu tür endiÅŸeler için öncelikle öÄŸretmenlerimize güvenmemiz gerektiÄŸini söylemek istiyorum. Hiçbir sistem kusursuz deÄŸildir. Bu konudaki deÄŸerlendirmeleri uygulamalara bakarak göreceÄŸiz.
SBS BaÅŸladı bile…
Sonuç olarak bu yıldan baÅŸlayarak OKS yerine SBS’ye geçildi. Ancak özellikle velilerin ve öÄŸrencilerin eski alışkanlıklarını sürdükleri, 6. ve 7. sınıftaki SBS’nin henüz tam olarak farkına varamadıkları görülüyor. Hemen söylememiz gerekirse ÅŸu anda 6. ve 7. sınıftaki öÄŸrenciler için SBS baÅŸlamış durumda. Her öÄŸrenci bu yıl 21 Hazirandaki SBS ile puan biriktirmeye baÅŸlayacak. 7. sınıflar iki yılın, 6. sınıflar da üç yılın sınavlarından toplayacakları puanlarla Anadolu Liselerine girecekler. O nedenle SBS hazırlığı son sene deÄŸil ÅŸimdiden ciddiye alınmalıdır.
SBS’ye girmek zorunlu deÄŸil. Ancak Anadolu Lisesine girmeyi amaçlayan bir öÄŸrencinin bu sınavları kaçırmaması gerekiyor. Çünkü bu sınavın tekrarlanma ÅŸansı yok. Üstelik sınava girmeyen öÄŸrenciye o sınavda elde edilen en düÅŸük puan verilecek. Böyle bir puan baÅŸarılı bir öÄŸrencinin bile kazanma ÅŸansını azaltabilir.
SBS’de BaÅŸarılı Olmak Ä°çin Üç Yıl Önceden Hazırlanın
Genel olarak sınavlarda baÅŸarılı olmanın ilk koÅŸulu, düzenli bir çalışma alışkanlığına sahip olmaktır. SBS’de baÅŸarılı olmak için de üç yıl önceden hazırlık yapılması gerekiyor. Hatta denilebilir ki ilköÄŸretimin temeli ilk yıllarda atıldığı için doÄŸru çalışma alışkanlıkları da 4. ve 5. sınıftayken kazanılabilir. Düzenli çalışmayı öÄŸrenen ve çok iyi bir kitap okuma alışkanlığı edinen öÄŸrenci, geleceÄŸi için en büyük yatırımı yapmış sayılır. Çünkü iyi bir liseye gidebilmek için sadece 8. sınıftaki son sınavla eksikler telafi edilemez. 6. ve 7. sınıflardan alınacak en yüksek SBS puanı, 8. sınıftaki puanı ile birleÅŸtirileceÄŸi için bir bakıma gireceÄŸimiz liseyi önceki puanlar belirleyecektir. Anadolu Liselerine giriÅŸ puanının % 25’i, 6. sınıftan; %35’i de 7. sınıftan gelecek; 8. sınıftaki oran ise % 40 olacak.
Yeni sistemde öÄŸrenci kadar okula da ana babalara da iÅŸ düÅŸüyor. ÖÄŸrencinin her yılki sınav motivasyonunu ayakta tutmak, özellikle ergenlik dönemi öÄŸrencileri için pek de kolay deÄŸildir. Ancak baÅŸarıyı etkileyen birçok faktör olduÄŸu düÅŸünülürse doÄŸru ÅŸeyler yapılarak baÅŸarıya ulaÅŸmak o kadar da zor olmayacaktır. Bu tür sınavları kazanmak için elbette çok çalışmak, okulda dersleri iyi dinlemek ve öÄŸrendiÄŸi her konuyu tekrar etmek gerekiyor. Ancak sadece çok çalışılarak da sınav kazanılmıyor. Her ÅŸeyden önce planlı, düzenli ve verimli çalışmayı öÄŸrenmek gerekiyor. Hatta ana babalar, çocuklarına sabah akÅŸam durmadan çok çalışmayı öÄŸütlemek yerine doÄŸru ve verimli çalışma alışkanlıklarını kazandırsalar daha uygun olur.
OKS’nin daha çok bilgiyi ölçtüÄŸü iddia ediliyordu. SBS ise bilgiyi kullanmayı amaçlandığı için soru biçimleri de deÄŸiÅŸebilir. SBS’ye uygun sorularla çalışmanın önemi ise çok büyük. Bu sistemde ezberlemenin deÄŸil muhakeme etmenin, sistematik düÅŸünmenin ve yorumlama yeteneÄŸinin daha çok puan getireceÄŸini unutmamak gerekiyor. Yeni müfredatta amaç, bilgiye ulaÅŸmak deÄŸil; öÄŸrendiÄŸimiz bilgiyi kullanabilmektir.
Bütün öÄŸrencilere sınavlarda baÅŸarılar diliyorum.