KIR ÇÄ°ÇEKLERÄ°NDEN DAVETÄ°YE
23 Nisanı Yıllar Önce Ä°lk Kez Köylülerle Kutlamıştık.
Bugün 23 Nisan!
(Yine de) NeÅŸe Doluyor Ä°nsan…
Hepimiz, çocukluÄŸumuzda 23 Nisanları kutlayarak büyüdük. Sonsuza kadar da kutlanacağına inanıyorum.
ÖÄŸretmen okulunu bitirdiÄŸimde doÄŸduÄŸum köye öÄŸretmen olarak atanmıştım. Burada meslek hayatımda daima iÅŸime yarayacak önemli deneyimler edindim. Hele 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını yıllar önce ilk kez köylülerle birlikte kutlamak, benim için unutulmaz bir anı olmuÅŸtu.
Ne yazık ki yurdun dört köÅŸesindeki 28 bin köy okulundan 15.550’si kapatıldı. ÖÄŸrenci mevcudu 40'ın altında kalan okullardan 635 bin 721 öÄŸrenci büyük yerleÅŸim merkezlerindeki okullara taşınmaya baÅŸladı. Bunun sonunda bu yörelerdeki kız çocuklarının okullaÅŸma oranındaki gerilemenin arttığı yazılıp çiziliyor. 2018 yılında taşımalı eÄŸitim kapsamına alınan öÄŸrenci sayısı ise 1 milyon 338 bin 672'ye ulaÅŸtı. Bu yüzden 23 Nisanlar artık köylerde pek kutlanamıyor.
***
Kır Çiçeklerinden Davetiye
Hayata öÄŸretmen olarak baÅŸlamam belki bir tesadüftü ama bu meslek benim için bir iÅŸ deÄŸil, hayatım boyunca zevkle yaptığım kutsal bir görev olmuÅŸtu.
Altı yıl önce mezun olduÄŸum köy ilkokuluna 17-18 yaşında bir öÄŸretmen olarak dönmek hayatıma çok önemli deÄŸerler kattı. Ä°lk öÄŸretmenlik deneyimlerimi orada edindim. Köydeki çalışma ortamını tanıdıkça kazandığım deneyim, bende daha çok ÅŸeyler yapma isteÄŸi uyandırıyordu. Orada çalıştığım iki yılda en çok çocuklarda bir okuma sevdası uyandırmaya, bir kitap sevgisi vermeye çalışmıştım.
Köyün sosyal yaÅŸamında yenilikler ve deÄŸiÅŸimler yaratmak da istiyordum. Köylüyü okula çekmek, onları okulda bir araya getirmek ve onlara farklı bilgiler vermek için bir ÅŸeyler yapmalıydım. Bu amaçla okulda bir etkinlik (müsamere) düzenleyerek köylünün ayağını okula alıştırmak istedim.
Çok yetenekli öÄŸrencilerim vardı. Onlarla birlikte yapacağımız etkinlik için bir 23 Nisan Bayramı çok uygundu. Bu amaçla yıl boyunca hazırlık yaptık. Küçük bir tiyatro eseri ya da kısa oyunlar sahneye koyacaktık. Yetenekli “ses sanatçılarımızı” görevlendirdik. O yıllarda baÄŸlama çaldığım için sahnede onlara eÅŸlik edecektim. Åžarkılar, türküler, ÅŸiirler, fıkralar, güldürücü kısa skeçler ve halk oyunlarıyla zengin bir program hazırladık. Köylülerin ilk kez karşılaÅŸacağını bildiÄŸim bu etkinlikler beni çok heyecanlandırıyordu.
23 Nisan sabahı, önce okulda öÄŸrencilerle resmi bayram töreni yaptık; ÅŸiirler okuduk, ÅŸarkılar söyledik, 23 Nisan'da niçin bayram yaptığımızı hatırladık. Daha sonra öÄŸrencilerle kırlara çıkıp sepet sepet çiçekler topladık. Her biri benim için birer çiçek olan öÄŸrencilerle topladığımız çiçekleri köylülere sunacaktık. Çocuklar ve çiçekler dünyanın rengini deÄŸiÅŸtiriyor, hayatı daha anlamlı kılıyordu.
Papatyalar, gelincikler ve çoÄŸunun adını bile bilmediÄŸim renk renk kır çiçeklerini kız ve erkek öÄŸrencilerin taşıdığı küçük sepetlere doldurduk. Kırlarımızda ne güzel çiçekler varmış meÄŸer. Yerel kıyafetlerle süslediÄŸimiz öÄŸrenciler ilk kez köy içinde bir konvoy oluÅŸturarak evleri dolaÅŸtı. Bütün yaÅŸlıları ziyaret edip onlara çiçekler verdiler. Bu çiçekler bir davetiye yerine geçiyordu. Çünkü öÄŸleden sonra okuldaki eÄŸlence törenine köylüleri de getirmek istiyorduk.
O gün eski okulun büyük sınıfını hazırladık. Katılım umduÄŸumuzdan fazla oldu. Bütün salon doldu ve misafirlerin çoÄŸu ayakta kaldı. Herkes kendi çocuklarının neler yapabileceÄŸini ilk kez görüyorlardı. Hep birlikte saz çalıp türküler söyledik, güldük, oynadık, eÄŸlendik. O gün köylülerde gördüÄŸüm mutluluk bütün yorgunluklarımızı almıştı. Herkesin yüzü gülüyordu. Ä°lk defa böyle bir ÅŸenliÄŸe katılmışlardı. Her 23 Nisan gibi o gün de harika bir gündü...
Ä°ÅŸte 50 sene önce bir 23 Nisanda yapılan bu program, o köylülerle kutlanan ilk 23 Nisan oldu. Belki de son 23 Nisan olarak kaldı. Ne yazık ki sadece doÄŸduÄŸum köyde deÄŸil, 20 bine yakın köy okulu taşımalı eÄŸitim kurbanı olduÄŸu için artık buralarda 23 Nisan kutlanmıyor. Bir gün yeniden açılacak köy okullarında 23 Nisanların ve bütün bayramların yeniden kutlanacağını umuyorum. Unutmayalım ki bir bayramınız yoksa bir millet olamazsınız. Ne mutlu ki bizim çok bayramımız var. Ancak dünyada çocuklarına bir ulusal bayram günü armaÄŸan eden tek ülkeyiz. Bunun için Cumhuriyetin kurucusu büyük Atatürk’e ne kadar teÅŸekkür etsek azdır.
23 Nisan, “Egemenlik Ulusundur” ilkesini hayata geçiren Türkiye Büyük Millet Meclisinin açıldığı gündür. Bu gün aynı zamanda özgür ve bağımsız bir devlet kuruluÅŸunun, bir ulus olmanın ve demokrasinin temelinin atıldığı gündür.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!